• Brandingvaren

  Branding

  Vlakbij Hoek van Holland is het goed brandingvaren. Vanaf windkracht 3 tot 6 kun je flink te keer gaan en dat op slechts 30 autominuten van het centrum, not bad!
 • Freestyle

  Freestyle

  It's al in the game. Behendigheid, snelheid, spelen met water. play in the flow! Dutch Water Dreams in Zoetermeer is vlak om de Hoek
 • Vlakwater

  Vlakwater

  Nederland kent vele rivieren, meren en sloten. Er is dus altijd een gelegenheid om de kano te pakken. De Maas in Rotterdam is echter vaak niet zo vlak als hij hier lijkt dus Watch it!
 • Marathon

  Marathon

  In Rotterdam hebben we onze eigen Marathon, DE RCC Rottermerenmarathon. Sinds 1988 een goed excuus to Join in!
 • Surfski

  Surfski

  In ons landje een vrij nieuwe tak van sport. Met de wind en stroming mee worden pieksnelheden van rond de 50km per uur gehaald, buckle up!
 • Kralingse Plas

  De Kralingse Plas

  Deze afgegraven veengrond is de thuishaven voor de kanoclubs Never Dry en RCC. Sinds 1932 maken de waterduivels hier hun rondjes, Around and Around.

Veilig varen - Hardware

Veilig varen
Submenu
Hardware
Kleding
Windchill
Onderkoeling
 
 

Als mens zijn we natuurlijk al lang afhankelijk geworden van allerlei producten die ons helpen om het hoofd boven water te houden. De kanoer valt min of meer onder de categorie mens dus ook hij/zij heeft materiaal nodig om zichzelf te redden. Hieronder worden een aantal producten genoemd die je kunnen helpen op het water. Dit overzicht is nog lang niet compleet en zal regelmatig worden uitgebreid.

Zwemvest

Onder wildwatervaarders en zeekanoers is het dragen van een zwemvest vanzelfsprekend. Helaas varen kanoers op plassen, meren en andere binnenwateen maar al te vaak zonder. Zeker in in de koude maanden is het zeer onverstandig om zonder zwemvest te varen waar je ook vaart! Een echt reddingsvest - die dus ook je hoofd boven water houdt - wordt vanwege de bewegingsvrijheid zelden gebruikt. Een beginner gebruikt een ander vest dan een instructeur en een wildwatervaarder weer een ander dan een ....etc. Laat je adviseren door een kanozaak!

Sleeplijn

Sleeplijnen stellen je in staat om je kanomaat in nood -door bijv een blessure of vermoeidheid - op sleep te nemen. Voor zee en groot water zijn sleeplijnen met een lengte tussen de 5 en 10 mtr geschikt, voor wildwater gebruik je een korte met een lengte van 1,5 - 3 mtr om zodoende een los drijvende kanootje aan de kant te krijgen.

Paddle float

Stel je ligt in het water en je wil weer in de kano klauteren. Je bent op zo'n moment erg instabiel en de peddel geeft op het water te weinig steun en erger nog, je bent alleen! Op zo'n moment kan een paddle float uitkomst bieden. Je peddelblad blijf boven water en door deze extra steun kun je weer een re-entry maken, oefenen in de zomer of zwembad is aan te bevelen anders blijft het tobben. Je schuift zo'n paddle float dus om het blad en blaast hem op.

Pompsystemen

Er zijn er diverse van. Handpomp, voetpomp en zelf elektrische voor wie van luxe of snelheid houdt. De bedoeling is hetzelfde, zodra er water is binnengekomen de boel droog pompen. Wilwatervaarders hebben deze niet nodig zij gaan even aan de kant voor een hozing. Op zee zijn ze echter een must en voor diegenen op binnenwater, verrekte handig.

Helm

Even het koppie erbij houden. Ga je brandingvaren, wildwatervaren of kom je te laat thuis gebruik dan zeker een helm. Ze zijn er zelf in fraaie designmodellen, let er dan wel op dan ze de gewenste bescherming kunnen bieden. Laat je ook hier adviseren door de dealer.

Reddingslijn

Voor wildwatervaarders eigenlijk onderdeel van de verplichte uitrusting. Je hebt zo'n natuurlijk om je kanomaat te redden en hoop je dat hij/zij er ook eentje heeft om jouw te behoeden van een lange zwempartij of waterval. Ook andere vaarders kunnen in situaties komen rivieren waar deze reddingslijnen levensreddend kunnen zijn. Ze komen in verschillende lengtes.

Grijplijnen

Deze sterke touwjes zijn rondom het dek gespannen van een groot water / zeekano. Mocht je te water raken dan krijg je beter vat op je kano voordat deze anders door de golven en wind er zonder jou verder gaat.

Nico signaal

Eigenlijk een soort alarmpistool met zes lichtkogels alleen dan zonder al die bewegende delen en waterbestendig. Op zee is een afgeschoten patroon van kilometers afstand zichtbaar en ook in andere gevallen kan het de aandacht trekken. Lees wel even goed door hoe het apparaat werkt en wacht niet tot je hem daadwerkelijk nodig hebt.

naar onze redders in nood