• Brandingvaren

  Branding

  Vlakbij Hoek van Holland is het goed brandingvaren. Vanaf windkracht 3 tot 6 kun je flink te keer gaan en dat op slechts 30 autominuten van het centrum, not bad!
 • Freestyle

  Freestyle

  It's al in the game. Behendigheid, snelheid, spelen met water. play in the flow! Dutch Water Dreams in Zoetermeer is vlak om de Hoek
 • Vlakwater

  Vlakwater

  Nederland kent vele rivieren, meren en sloten. Er is dus altijd een gelegenheid om de kano te pakken. De Maas in Rotterdam is echter vaak niet zo vlak als hij hier lijkt dus Watch it!
 • Marathon

  Marathon

  In Rotterdam hebben we onze eigen Marathon, DE RCC Rottermerenmarathon. Sinds 1988 een goed excuus to Join in!
 • Surfski

  Surfski

  In ons landje een vrij nieuwe tak van sport. Met de wind en stroming mee worden pieksnelheden van rond de 50km per uur gehaald, buckle up!
 • Kralingse Plas

  De Kralingse Plas

  Deze afgegraven veengrond is de thuishaven voor de kanoclubs Never Dry en RCC. Sinds 1932 maken de waterduivels hier hun rondjes, Around and Around.

Wildwatervaren

Wanneer je met WW varen begint is het handig als je enige ervaring op vlakwater hebt. Je begint op licht stromend water klasse 1-2 en als eerste leer je het nemen van keerstromen omdat dit de manier is om te "stoppen" op water dat altijd maar weer naar beneden wil.

Soorten en graderingen wildwater

Wildwatervaren is een ruim begrip, wat voor de een wild is kan voor de ander nog te saai zijn. Niet alleen verdelen we de trajecten van rivieren in moeilijkheidsgraden maar maken we ook onderscheid op waar en hoe en gevaren wordt. Voor het gemak schalen we het branding-varen onder de noemer wildwatervaren maar een ander zou het misschien 'varen op zee' willen noemen. De techniek en het soort kano dat gebruikt wordt bij brandingvaren komt echter overeen met de wildwater-benodigheden, dus vandaar.

Fotograaf: Sander Keijzer, NK Freestyle 2007

Waar varen

In de Nederland zijn afgezien van enkele klasse 1-2 rivieren de natuurlijke mogelijkheden beperkt. Dus belandt je al gauw in de Ardennen of Eifel of voor het echte werk in Oostenrijk, Zwitserland, Zuid Duitsland en Frankrijk.

De echte avonturiers tref je aan in Amerika, Nepal, Chili, New zeeland en dus vaak te ver weg.

Een snelle leerschool

voor toekomstige WW vaarders is een vakantiecursus bij een van de vele nationale of internationale kanoscholen of op stap met de vereniging. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij onze sponsors Zwalker, Europagaai of Riverproof

Meer cursus aanbieders >>>

Wildwater vereisten

- Vaar nooit alleen
Er zijn zoveel situaties te bedenken waarbij je hulp van anderen nodig hebt zoals bijv: klem komen te zitten onder een boomstam of tussen rotsen, blijven hangen aan prikkeldraadversperringen (Ardennen), bewusteloos raken na een aanvaring met een rots etc.

- Goede uitrusting
Zorg voor voldoende drijfvermogen, een goede helm, zwemvest, neopreen pak en dito schoenen, veiligheidslijn en een peddel die tegen een stootje kan.

- Let op elkaar
Bij een duo gaat de beste vaarder voorop omdat die het beste de rivier kan verkennen de andere vaarder dient dan wel van gelijkwaardig niveau te zijn omdat redding wanneer juist hij in de problemen komt te lang op zich laat wachten. Bij meer dan twee vaarders varen degenen van een lager niveau tussen de betere vaarders in. Op deze manier kan er altijd gewaarschuwd worden door de voorste vaarder wanneer er gevaar dreigt en "gevist" door de achterste vaarder wanneer er iemand in de problemen komt.

- Voorbereiding
Van de meest gevaren rivieren bestaan beschrijvingen speciaal voor kanovaarders. De bekendste is wel DKV kanuführer. Dit boekje wordt uitgegeven door de Duitse kanobond (Verrein) en beschrijft elke bijzonderheid van een bepaalde rivier. Dit boekje is te verkrijgen bij kanowinkels, of direct van de Duitse kanobond. Ze zijn er voor diverse landen, en/of regio's. Lees deze beschrijvingen goed alvorens een rivier af te varen, zij geven namelijk een indruk van de zwaarte van die rivier en de hindernissen die je tegen komt tot op de honderd meter nauwkeurig. De beschrijvingen zijn afkomstig van andere kanovaarders.

- Be fit
Het ww-varen kan in bijzondere situaties een aanslag plegen op je conditie, wanneer je bijvoorbeeld langdurig moet zwemmen in smeltend gletsjerwater (zelfs kortdurend kan al gevaarlijk zijn) of iemand moet redden uit penibele omstandigheden.

- Ben getraind
Zorg dat je de basisbeginselen van het kanovaren onder de knie hebt.Een eskimoteercursus is een must wanneer je rivieren klasse 3 of hoger gaat varen. Zwemmen op wildwater vanaf klasse 3 is "NO FUN AT ALL".

- Niet eigenwijs
Neem iets aan van ervaren collega's.

De uitrusting

De kano
Een wildwaterkano moet wendbaar zijn en dus kort. In 1980 was de lengte 400cm, tegenwoordig zijn sommige modellen 180cm. Materiaal is meestal polyethy-leen. Voor slalom-modellen wordt kevlar of een mix van kevlar/koolstof gebruikt.

De peddel
De lengte is veel korter dan bij een vlakwater model. Ook hier is de lengte ervan afhankelijk van de techniek en lengte van de vaarder. Materiaal is koolstof of aluminium.

Helm
Ook hier hoofdzaak, ook voor brandingvaren een must.

Verder
Zwemvest, drijfvermogen (luchtzakken) en een reddingslijn.

Wildwater moeilijkheidsgraden

WW1: Gemakkelijk
WW2: Middelmatig moeilijk
WW3: Moeilijk
WW4: Zeer moeilijk
WW5: Uiterst moeilijk
WW6: Grens der bevaarheid
zie verder de uitgebreide beschrijving>>

Brandingvaren

is een hele leuke vorm van wildwatervaren. In Rotterdam kun je dicht bij huis doen. We varen dan meestal bij Hoek van Holland of aan de Maasvlakte. Lees verder >>>

Website van WW kano's: Prijon Wavesport Riot Perception Pyranha Necky