• Brandingvaren

  Branding

  Vlakbij Hoek van Holland is het goed brandingvaren. Vanaf windkracht 3 tot 6 kun je flink te keer gaan en dat op slechts 30 autominuten van het centrum, not bad!
 • Freestyle

  Freestyle

  It's al in the game. Behendigheid, snelheid, spelen met water. play in the flow! Dutch Water Dreams in Zoetermeer is vlak om de Hoek
 • Vlakwater

  Vlakwater

  Nederland kent vele rivieren, meren en sloten. Er is dus altijd een gelegenheid om de kano te pakken. De Maas in Rotterdam is echter vaak niet zo vlak als hij hier lijkt dus Watch it!
 • Marathon

  Marathon

  In Rotterdam hebben we onze eigen Marathon, DE RCC Rottermerenmarathon. Sinds 1988 een goed excuus to Join in!
 • Surfski

  Surfski

  In ons landje een vrij nieuwe tak van sport. Met de wind en stroming mee worden pieksnelheden van rond de 50km per uur gehaald, buckle up!
 • Kralingse Plas

  De Kralingse Plas

  Deze afgegraven veengrond is de thuishaven voor de kanoclubs Never Dry en RCC. Sinds 1932 maken de waterduivels hier hun rondjes, Around and Around.

Vlakwatervaren

Kanovaren begint vaak op vlakwater en met vlak bedoelen we het varen op kleinere plassen, meertjes en traag stromende riviertjes. Op dit rustige water raak je bekend met de kano(s) en je verbeterd jouw conditie en vaardigheden.


De meeste verenigingen bieden je vrijblijvend de gelegenheid om eens kennis te maken met het kanovaren zonder direct lid behoeven te worden. Soms wordt hier een kleine vergoeding voor gevraagd. Je krijgt dan meestal instructie van een senior lid. Een aantal clubs hebben zelfs een gecertificeerde instructeur.


Foto: Ad Schlappi, Riviertje de Meije (Niewkoopse Plassen)

Veel mogelijkheden

In ons polderland zijn er talloze mogelijkheden om te varen. Van grote rivieren tot slootjes waar je alleen met de kano in mag. Het is ook wel een sport om minder bekende riviertjes en slootjes te ontdekken op bevaarheid. Enkele stilte gebieden uitgezonderd, mag je met de kano praktisch overal varen.

Je kan natuurlijk alléén varen maar deelname aan een toertocht kan wel zo leuk zijn. Door de verenigingen van de bonden (TKBN en WSV) worden regelmatig tochten georganiseerd.

De vlakwaterkano

Een specifieke vlakwaterkano is herkenbaar aan een lange waterlijn, de boeg loopt dus niet of wenig omhoog. Ze varen hierdoor een stuk sneller varen dan bijvoorbeeld een zeekano.

Lengte 400cm - 520cm Snelheid loopt
Breedte 52cm - 60cm Smaller is sneller maar instabieler
Materiaal Koolstof
Kevlar


Polyester

Polyethyleen

Kooolstof is licht, stijf en duur
Kevlar is licht, duurzaam
(mix kevlar en koolstof is mogelijk)
Polyester redelijk voordelig (basismateriaal).
Voordelig en flexibel maar zwaar en minder vormvast.
Stevens vlak tot lichtoplopend Hoe meer de boeg oploopt des te beter geschikt voor groter water echter minder snel op vlakwater.
Extra's Waterdichte luiken, roersysteem


Opmerking:

Een zeekano vaart prima op vlakwater. Een vlakwaterkano is echter niet uitgerust om op zee met te varen. Bij een keuze voor één kano kiezen vaarders hierdoor vaak voor een zeekano.

De vlakwaterpeddel

Is meestal voorzien van een kevlar/koolstof of aluminium steel met polyester of koolstof bladen. De steel is lang en hiervoor geldt de standaard regel dat je staande met een gestrekte arm omhoog net je vingertoppen over een uiteinde van het blad kunnen krijgen.

Spatzeil

Om te voorkomen dat je kano bij golven of regen van bovenaf gevuld wordt, zijn de kuipen voorzien van een opstaande rand waar je een spatzeil omheen kunt klemmen. Deze spatzeilen zijn meestal van een soort nylon en zijn er in diverse maten, al of niet voorzien van een rits zodat je makkelijker in en uit kan stappen. Vaar je met een anorak (regenjas zonder rits) draag deze over je spatzeil om te voorkomen dat er water naar binnen sijpelt.