• Brandingvaren

  Branding

  Vlakbij Hoek van Holland is het goed brandingvaren. Vanaf windkracht 3 tot 6 kun je flink te keer gaan en dat op slechts 30 autominuten van het centrum, not bad!
 • Freestyle

  Freestyle

  It's al in the game. Behendigheid, snelheid, spelen met water. play in the flow! Dutch Water Dreams in Zoetermeer is vlak om de Hoek
 • Vlakwater

  Vlakwater

  Nederland kent vele rivieren, meren en sloten. Er is dus altijd een gelegenheid om de kano te pakken. De Maas in Rotterdam is echter vaak niet zo vlak als hij hier lijkt dus Watch it!
 • Marathon

  Marathon

  In Rotterdam hebben we onze eigen Marathon, DE RCC Rottermerenmarathon. Sinds 1988 een goed excuus to Join in!
 • Surfski

  Surfski

  In ons landje een vrij nieuwe tak van sport. Met de wind en stroming mee worden pieksnelheden van rond de 50km per uur gehaald, buckle up!
 • Kralingse Plas

  De Kralingse Plas

  Deze afgegraven veengrond is de thuishaven voor de kanoclubs Never Dry en RCC. Sinds 1932 maken de waterduivels hier hun rondjes, Around and Around.

Marathons

Kanomarathons zijn wedstrijden over 20km of langer.Momenteel worden er in Nederland zeven kanomarathons georganiseerd waarvan de langste 32 km. Er wordt naar gestreefd om ten minste twee overdraagpunten in het parcours op te nemen.

Zoek je de speciale RCC Rottemerenmarathon website??>>

 

 

 

 

 

 

 

 

De Start

De start van de kanomarathon is een groepsstart. De kunst is zo snel mogelijk de kop te pakken of aan te haken van de kopgroep. Lukt dit niet dan zit je vaak in het "vuile water". De groepstart zorgt namelijk voor behoorlijk veel golven en stromingen waar achtervaarders over een afstand van 200 meter behoorlijk last van hebben. Kostbare tijd gaat dan natuurlijk verloren.

De wedstrijdtactiek van de kano- marathon heeft overeenkomsten met wielrennen. Daar rijdt de winnaar ook vrijwel nooit het hele parcours voorop. Hij zorgt ervoor dat hij in de kopgroep blijft, en laat zich uit de wind zetten door knechten en concurrenten. Op de laatste kilometer gaat hij er dan vandoor. Iets soortgelijks gebeurt bij de kanomarathon.

zog varen

Op zog varen betekent dat je op de golf vaart van je voorganger en daardoor profiteert van de stuwende kracht die deze golf produceert. Daardoor kun je krachten sparen voor de eindsprint. Dit levert een kat en muisspel op van potentiële winnaars die elkaar niet teveel zog willen geven.

Fotograaf: Ad Schlappi, strijd tussen de veteranen in de k4 ( De Rijp 2006)

Sterk, Snel en Kostbaar

De meeste vlakwater wedstrijdkano's zijn tegenwoordig van een mix van Kevlar en koolstofvezel vervaardigd. De koolstofvezel zorgt in samenwerking met de vorm voor extra stijfheid dat uiteindelijk resulteert in een hogere eindsnelheid. Het kevlar zorgt voor de duurzaamheid en met name de bestendigheid tegen beschadigingen door bijvoorbeeld aanvaringen onderling en bodembeschadigingen bij ondiepten. De peddel is meestal van koolstof gemaakt waarbij de bladen een nogal afwijkende vorm hebben om een zo hoog mogelijk rendement te behalen.

De prijs van een K1 ligt tussen de €1000 en €5500. Voor een wedstrijdpeddel betaal je al snel €200 maar voor €300 heb je ook wel een mooie.

Toegestaan materiaal

K-kano: Alle materialen en constructiemethoden zijn toegestaan, mits de romp in alle richtingen bolrond en de lengterichting niet onderbroken is. Een K-boot is voorzien van een roertje waardoor anders kom je simpelweg de bocht niet door en is zog varen nagenoeg onmogelijk.

C-Kano (open kano) : Alle materialen en alle constructiemethoden zijn toegestaan.

Afmetingen van en eisen aan wedstrijdkano's

Type max. lengte minimaal gewicht in kg
K1 eenpersoons (gesloten) 520cm 8
K2 tweepersoons (gesloten) 650cm 12
k4 vierpersoons (gesloten) 1100cm 30
C1 open eenpersoons 520cm 10
C2 open tweepersoons 650cm 14


Enkelefabrikanten zijn Kirton Struer Plastex Nelo

Nationale Marathons in zijn o.a.

 
Waterland Marathon 23km, april website
Brabant Marathon 26 km Eindhoven, mei
website
Haarlem Mix, hemelvaartsdag, mei website
Open NK , augustus  
Rottemeren marathon 20km, september website
KIV 30km, oktober 2014
Internationale marathons zijn o.a  
Ribadesalla (Spanje), augustus  
Gudenaa (Denemarken), september website
Ardeche Marathon (Frankrijk) , november website
Devizes to Westminster (Engeland), maart website