• Brandingvaren

  Branding

  Vlakbij Hoek van Holland is het goed brandingvaren. Vanaf windkracht 3 tot 6 kun je flink te keer gaan en dat op slechts 30 autominuten van het centrum, not bad!
 • Freestyle

  Freestyle

  It's al in the game. Behendigheid, snelheid, spelen met water. play in the flow! Dutch Water Dreams in Zoetermeer is vlak om de Hoek
 • Vlakwater

  Vlakwater

  Nederland kent vele rivieren, meren en sloten. Er is dus altijd een gelegenheid om de kano te pakken. De Maas in Rotterdam is echter vaak niet zo vlak als hij hier lijkt dus Watch it!
 • Marathon

  Marathon

  In Rotterdam hebben we onze eigen Marathon, DE RCC Rottermerenmarathon. Sinds 1988 een goed excuus to Join in!
 • Surfski

  Surfski

  In ons landje een vrij nieuwe tak van sport. Met de wind en stroming mee worden pieksnelheden van rond de 50km per uur gehaald, buckle up!
 • Kralingse Plas

  De Kralingse Plas

  Deze afgegraven veengrond is de thuishaven voor de kanoclubs Never Dry en RCC. Sinds 1932 maken de waterduivels hier hun rondjes, Around and Around.

Candees, open kano

Relax man

Met de Canadees kun je fantastische vakanties houden, je kan er praktisch alles in kwijt en zelfs de hond kan mee. Anders dan bij een kajak kun je op je gemak gaan verzitten zonder dat je eerst naar de kant hoeft te gaan. Kortom het is nog relaxter varen dan de kayak.

De open kano leent zich uitstekend voor stellen, gezinnen en solo gebruik. Voor vrijwel alle soorten water is een geschikte Canadees te vinden, zelfs voor het extreem wildwatervaren zijn er robuuste en wendbare modellen te koop. Het je veel bagage dan is deze "open kano" natuurlijk bij uitstek geschikt om er een verre reis mee te maken. Je hoeft je in een Canadees minder druk te maken over stabiliteit en het comfort is dik voor elkaar.


Foto: Ad Schlappi - Churchill River Canada 2008

De kano

Deze van oorsprong indiaanse kano's waren vroeger van huiden of hout vervaardigd maar heden meestal van Royalex, polyester, K glass, kevlar of een mix van kevlar en koolstofvezel en zelfs van bisonyl (verstevigd ripstop nylon).

Open kano's zijn er in solo en meerpersoonsuitvoeringen, meestal aangeduid met een 'C' en een nummer voor een aantal personen (C10 is dus een 10 persoons canadees).

De Peddel

Anders dan bij de kajak moet je het nu maar een enkel blad zien te stellen. Ze zijn vaak van hout gemaakt maar voor het wildwatervaren worden er oo vaak aluminium stelen met polyester bladen gebruikt. De koolstof peddels worden meestal door de wedstrijdvaarders gebruikt.

Luchtzakken

Voor de wildwater canadezen worden luchtzakken gebruikt als vervanging voor spatzeilen, waar lucht ziet kan immers geen water komen. Een spatdek biedt op 'echt' wildwater geen goede oplossing, water komt dan toch waar het eigenlijk niet gaan kan (behalve voor de slalom candezen die aparte mangaten hebben).

Veel informatie

Over open kanovaren is veel geschreven, er zijn veel boeken te koop en ook door Nederlandse auteurs en aanhangers wordt informatie aangeboden via internet.
De inmiddels overleden open kano expert 'Herbert Vogel' publiceerde in zijn boekje 'veiligheid door techniek' een complete handleiding voor het open kanovaren voor beginners en gevorderden, dit boekje is nog op beperkte schaal te verkrijgen bij de KanoShop in Bergschenhoek.

Kwaliteit

De 'echte' canadezen komen uit Amerika en Canada, met de name de merken 'WeNoNah' en 'Mad River' maken open kano's om van te smullen. Hoe kan het ook anders in een land waar het uitgevonden en verbeterd is.

Tip: Churchillriver
Ben je van plan om naar Canada te gaan? Bezoek dan eens de website van deze outfitter. Ric Driediger en zijn team weten bijna alle plekjes van de rivieren in Northern Saskatchewan. Van begeleide tochten tot advies en verhuur, je kan hun alles vragen.

http://www.churchillrivercanoe.com/

 

 

 

Kanoshool Herbie Bird
Goed beginnen of met nog meer plezier varen door techniekverbetering. Dit was min of meer het motto van de oprichter Herbert Vogel.
De huidge instructeurs - Arij van der Kooij en Rick Kramer - onderschrijven deze stelling en zullen jou de techniek zeker bij kunnen brengen.

Bekijk het programma op de website www.herbiebird.nl

 

 

 

Cursus volgen Herbie Bird Canoe