• Brandingvaren

  Branding

  Vlakbij Hoek van Holland is het goed brandingvaren. Vanaf windkracht 3 tot 6 kun je flink te keer gaan en dat op slechts 30 autominuten van het centrum, not bad!
 • Freestyle

  Freestyle

  It's al in the game. Behendigheid, snelheid, spelen met water. play in the flow! Dutch Water Dreams in Zoetermeer is vlak om de Hoek
 • Vlakwater

  Vlakwater

  Nederland kent vele rivieren, meren en sloten. Er is dus altijd een gelegenheid om de kano te pakken. De Maas in Rotterdam is echter vaak niet zo vlak als hij hier lijkt dus Watch it!
 • Marathon

  Marathon

  In Rotterdam hebben we onze eigen Marathon, DE RCC Rottermerenmarathon. Sinds 1988 een goed excuus to Join in!
 • Surfski

  Surfski

  In ons landje een vrij nieuwe tak van sport. Met de wind en stroming mee worden pieksnelheden van rond de 50km per uur gehaald, buckle up!
 • Kralingse Plas

  De Kralingse Plas

  Deze afgegraven veengrond is de thuishaven voor de kanoclubs Never Dry en RCC. Sinds 1932 maken de waterduivels hier hun rondjes, Around and Around.

Meer over kanoen..

nog meer uitleg over typen kano'svoorwie

Een K1 is een éénpersoons kajak, een K2 een twéépersoons enz . Een kajak heeft een bovendek met een 'mangat' (kuip), hierin zit je met je benen voor je uit en je hebt een lange peddel met aan ieder eind een blad. Een C1 is een éénpersoons open kano. Het woord zegt het al, deze kano is van voor tot achter open.

Je vaart hem in geknielde houding (wedstrijduitvoering), of comfortabel toerend op een bankje, de peddel is kort en heeft maar één blad, het andere eind heeft een handgreep.

Let op! Alleen in Nederland zeggen we kano als we het over een kajak hebben en zeggen we Canadese kano (kortweg: Canadees) tegen een open kano.

Voor wie...

Kanovaren is voor iedereen die van kleine watersport houdt; individueel of in groepsverband. Je bent gek op water en je kunt goed zwemmen, want dat wil wel eens van pas komen.

Je kunt op veel manieren kanovaren.

Het spectaculairst is het wildwatervaren op een bruisende bergrivier of in de branding bij windkracht zes. Maar je kunt ook, samen met je partner en de hond, in je Canadese kano heerlijk ontspannen voort dobberen op een rustige poldervaart vol bloeiende waterlelies.

Het is ook het meedoen aan marathons van soms meer dan honderd kilometer, het meespelen in de Nederlandse kanopolo competitie, de behendigheid in een slalomwedstrijd, het willen winnen in een vlakwater baanwedstrijd, een zwerftocht op de Waddenzee of ander groot open water. Mogelijkheden te over!

Iedereen kiest die activiteit en dat soort water die hem of haar het beste liggen.

Elk soort water en elke discipline kent zijn eigen type kano

Zodra je intensief gaat varen dan merk dan je met een model -bijvoorbeeld een vlakwater kano - niet zo maar op zee kan varen. Het vlakwatermodel is immers gemaakt om snel en licht te varen op redelijk vlak water, een golf nemen van een metertje of hoger zal dan ook niet succesvol zijn. Met een wildwaterkano een toertocht varen van een kilometer of 20 is een soort monsterrace, het ding is immers gemaakt om snel te draaien en je zal na zo'n tocht het niet gauw nog eens proberen.

Hieronder volgt een kleine opsomming om het te verduidelijken.

Soort water en activiteit

Type kano (materiaal)

kanaal en plas, recreatief varen

vlakwater,combi, vlakwater, toerkano, Canadese kano (polyester)

vlakwater wedstrijden en marathon

K1, K2, K4, C1, C2 (hout, polyester, kevlar)

wildwater, recreatief varen (WW2)

wildwater kano (polyethyleen), open kano met spatdek of lcuhtzakken

wildwater, sportief varen (WW3-5)

korte wildwaterkano (polyethyleen), open kano solo met luchtzakken.

wildwater, afvaartwedstrijden

afvaart K1, C1 (kevlar/koolstof)

wildwater, slalomwedstrijden slalom

K1, C1, C2 (kevlar/koolstof)

zwembad, kanopolo

korte polo kano (polyester)

zee

zeekano (polyester, Kevlar. polyethyleen), met een zeekan ku je wel op vlak water varen.

groot open water, rivieren

zeekano (polyester, kevlar, polyethyleen), open kano met spatdek

branding

korte wildwaterkano (polyethyleen) of speciale surfkano met hoog opgetrokken voorkant en uiterst platte onderbodem.

 

Kosten uitrusting

Peddel €80 - 300
Spatzeil €40 - 110
Anorak €60 - 200
Zwemvest €80 - 180
Helm €50 - 120
Allesdragers (auto) €100 - 200

fotograaf: Ad Schlappi, tweepersoons toerkano vaart Rotterdam binnen

Ineens of gaandeweg..

Je hoeft natuurlijk niet alles in één keer te kopen, een helm heb je alleen nodig voor wildwatervaren en brandingvaren, een zwemvest alleen voor op groot water en wildwater (of overal en altijd als je geen al te beste zwemmer bent), op klein beschut binnenwater kan je best zonder spatzeil (als het niet giet van de regen), en als het wel regent kan je je heel goed behelpen met een geplastificeerd regenjackje van een paar tientjes.

Leer kanovaren en volg de introductie kanovaardigheid. In April 2009 meer over de mogelijkheden bij de verenigingen RCC en Never Dry, meer weten >>>

 

Allround kano
€ 300 - 1100

Vlakwater toerkano
€ 500 - 1400

Vlakwater Wedstrijd
€ 1100 - 3000

Wildwater
€ 600 - 1200

Zeekano
€ 1000 - 3500

Canadees (open kano)
€ 1400 - 3000

Wat kost zo'n ding nu?

De prijs van een nieuwe kano is sterk afhankelijk van het type en gebruikte materiaal.

(onderstaande prijzen zijn globale prijzen en uitschieters naar beneden en boven komen voor)


Kano te KOOP.
Je hoeft natuurlijk niet gelijk een nieuwe kano te kopen, het is wijs om eerst te gaan varen bij een vereniging en kijken wat je leuk vindt. Vaak kan je gebruik maken van diverse clubkano's.

Er is ook een tweedehands markt, zodat je met een kleine investering toch alvast met je eigen boot kunt varen en later alsnog een ander type koopt die beter bij je past.

TIP: Kijk tijdens de wintermaanden ook eens goed rond op de tweedehandsmarkt, ook binnen de kanoverenigingen is een levendige handel in tweedehands kano's en aanverwante artikelen.