• Brandingvaren

  Branding

  Vlakbij Hoek van Holland is het goed brandingvaren. Vanaf windkracht 3 tot 6 kun je flink te keer gaan en dat op slechts 30 autominuten van het centrum, not bad!
 • Freestyle

  Freestyle

  It's al in the game. Behendigheid, snelheid, spelen met water. play in the flow! Dutch Water Dreams in Zoetermeer is vlak om de Hoek
 • Vlakwater

  Vlakwater

  Nederland kent vele rivieren, meren en sloten. Er is dus altijd een gelegenheid om de kano te pakken. De Maas in Rotterdam is echter vaak niet zo vlak als hij hier lijkt dus Watch it!
 • Marathon

  Marathon

  In Rotterdam hebben we onze eigen Marathon, DE RCC Rottermerenmarathon. Sinds 1988 een goed excuus to Join in!
 • Surfski

  Surfski

  In ons landje een vrij nieuwe tak van sport. Met de wind en stroming mee worden pieksnelheden van rond de 50km per uur gehaald, buckle up!
 • Kralingse Plas

  De Kralingse Plas

  Deze afgegraven veengrond is de thuishaven voor de kanoclubs Never Dry en RCC. Sinds 1932 maken de waterduivels hier hun rondjes, Around and Around.

Kanoen?

Kanovaren is een sport met velen facetten. Je kunt het op verschillende niveaus beoefenen, op diverse soorten water en je kan beginnen vanaf pakweg een jaar of zeven en doorgaan tot je 88ste. Het laatste jaartal is gebasseerd op een oud lid van de vereniging Never Dry namelijk De heer Heijna en dit getal mag je verbeteren.

Fotograaf: Ad Schlappi, doorvaart naar de Nieuwkoopse Plassen

Probeer vóór de aankoop van een kano te bedenken waar je gaat varen en zoek dan het juiste model erbij!

Koop niet gelijk een kano

Om met varen te beginnen hoef je niet direct een kano of uitrusting aan te schaffen maar kun je bij de meeste verenigingen gewoon even binnenlopen om eens proef te varen of sommigen bieden de gelegenheid om een kennismakingscursus te volgen, waarna je alsnog kunt besluiten om lid te worden.

Ook het volgen bij een cursus in binnen-, of buitenland doet menigeen besluiten om deze sport definitief tot haar of zijn hobby te maken.

Een kanovereniging in de buurt in snel gevonden, de meeste zijn aangesloten bij een van de twee bonden die Nederland rijk is. Kijk voor een overzicht op de website van deze bonden www.tkbn.nl of www.nkb.nl

Wel of geen club

Je hoeft natuurlijk geen lid te worden van een vereniging om te kunnen varen maar handig is het wel. Zo kun je o.a. makkelijk met anderen een afspraak maken om ergens te gaan varen, kun je de kano gemakkelijk stallen, direct vanuit de club het water op en ben je voordelig lid van een van de kano-bonden en meer.

Kano's, kano's en ........

Kano's zijn er in vele soorten, variërend van twee tot zeven meter. Geschikt voor één, twee of vier personen. Bedoeld voor extreem wildwater tot vlakke baan. Elk "water" vereist zijn eigen type. Met een wildwaterkano kun je dus nooit een vlakkebaan wedstrijd winnen, ze zijn immers bedoeld om rotsen snel te ontwijken en "keerstromen" te nemen. Met een K1 wedstrijdkano zoals bijvoorbeeld ook bij "marathons" wordt gebruikt vlieg je op wildwater tegen de eerste beste rots en ligt daarna waarschijnlijk in tweeën.

Waar wordt "ie" nu van gemaakt?
Onderstaande materialen kunnen gebruikt worden bij de vervaardiging.

Polyester

met glasvezel versterkte kunsthars (polyester) is het meest gebruikte materiaal om kano's van te bouwen . Dit levert een kano op van gemiddelde slagbestendigheid, vormvastheid, gewicht en prijs.

Kevlar en Koolstof

een kano gemaakt van kunsthars, versterkt met een combinatie van kevlar- en koolstofvezels is zeer licht en vormvast.

Een nog beter resultaat wordt verkregen d.m.v. een vacuümmal. Door overtollig hars weg te zuigen wordt er materiaal niet alleen lichter maar ook nog eens sterker. Naast het teveel aan hars wordt behoren dan ook luchtbelletjes tot het verleden. Vacuüm getrokken kano's zijn wel een stuk prijziger.

Polyeth(yl)een

Het polyethyleen dat voor de vervaardiging van kano's wordt gebruikt is vaak afkomstig van gerecyclede PET flessen. De kano’s die hiervan gemaakt worden hebben een lagere vormvastheid, zeer grote slagbestendigheid, hoger gewicht, en wat lagere prijs. Dit materiaal werd van 1980 veel gebruikt voor kano’s die bestand moeten zijn tegen ruw gebruik, zoals wildwater kano’s.

 

Tegenwoordig worden vele toerkano's en zeekano's van polyethyleen gemaakt. Ze zijn de laatste jaren een stuk stijver geworden en afgezien van de dure malkosten en hoge machinekosten zijn de grondstoffen voor deze kano's zeer voordelig te noemen. Daarnaast maakt polyethyleen het de fabrikant mogelijk om grote aantallen te vervaardigen.

Hout

een houten kano (laagjes fineer met watervaste lijm tussen twee mallen geperst) is zeer mooi (onderhoud!), uiterst licht, zeer vormvast, zeer slaggevoelig en ongelooflijk duur.

Er bestaat sinds kort om een nieuwe Nederlandse bouwer die hout met epoxyhars en glasvezel combineert. Hierdoor is het eindproduct niet alleen lichter maar ook nog eens onderhoudsvriendelijk. De naam "macboat'.

Globale kosten kano-uitrusting

Kano €1000 - 3000
Peddel €80 - 300
Spatzeil €40 - 110
Anorak €60 - 200
Zwemvest €80 - 180
Allesdragers (auto) €100 - 200

 

Intro volgen>>

Zowel Never Dry als RCC geven introductie kano basisvaardigheid aan in- en omwonenden van Rotterdam.Tijdens deze introductie leer je de verschillende instapmethoden, vaarslagen (boogslag, trek- en duwslag, lage steun), leegmaken van de kano (hozen), opbinden van de kano voor transport en een stukje theorie.

Never Dry
Introductie basisvaardigheid kanovaren

Never Dry biedt de gelegenheid, deze introductie basisvaardigheid op individuele basis te volgen.

RCC
Introductie basisvaardigheid kanovaren

Vanaf april is het weer mogelijk om deel te nemen aan de introductie kanovaardigheid. In vier sessies van 90 minuten leer je de kanovaardigheden, "de wel en de niets" en maken we enthousiast voor deze bijzondere sport.

Totale kosten voor deze vier sessies 40 euro p.p. en besluit je erna lid te worden ontvang je 20 euro korting op het lidmaatschap.

Meer weten over de introductie kanovaren>>